Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Siirrytään talviaikaan

Ihan kuin se talvi olisi jo tuloillaan. Tuuli viuhuu puiden ja talojen välissä. Kaulaliinaa ja takkia pitää jo vetää tiukemmin kiinni ettei palelisi. Pipot ja hanskat on kaivettu esille. Lumihiutaleita ei vain näy vielä. Vaikka kuinka iloinen olin keväällä, kun viimeisetkin lumet sulivat pois, olisin nyt yhtä iloinen ensimmäisestä lumisateesta. Hiljaa keinuen leijailevat lumihiutaleet olisivat kaunis näky.

TALOKIN ALKAA asettua talviteloilleen. Liimapaperit liimataan ikkunoihin. Ikkunaremontin viimeisetkin ulkoikkunat odottelevat asennusta paikoilleen, kunhan ulommainen maalikerros vielä kuivahtaa riittävästi. Lämmitystä säädetään ja lyhtyihin sytytellään kynttilöitä. Pihakalusteet on siirretty sisälle vajaan ja kukkaruukut tyhjennetty. Kylmällä kuistilla menestyvät vielä koristekaali ja hopealanka.

Vanha hirsitalo ei tunnu vetoisalta, vaikka seinärakenne on varsin ohut nykymittapuulla mitattuna. Hirren ulkopuolella on julkisivulaudoitus kiinni hirressä ilman ilmarakoa ja sisäpuolella rakennuspaperi, huokoinen kuitulevy, makulatuuritapetti ja päällimmäisenä ohut paperitapetti. Missään välissä ei ole muovia. Ikkunat ovat alkuperäiset 82 vuotta vanhoine puitteineen. Koko rakenne on läpikotaisin hengittävä. Ja yöunet nukkuu kuin tukki. Jokin taika varmaan näissä hirsiseinissä on.

JOKAISESSA HUONEESSA on yhdessä ikkunassa yksi puite, joka aukeaa talvellakin tuuletusta varten. Jos lämmittäisi kaakeliuuneja, nekin tehostaisivat ilman vaihtuvuutta. Hometta ei tässä talossa ole ja lämmityskulutkin ovat varsin kohtuulliset suurehkoista neliömääristä huolimatta. Maalämpö lämmittää huoneita sekä kellarin lattialämmityksen että asuinkerrosten pattereiden kautta.

Keittiön puuhellaakin voisi jo pikku hiljaa alkaa lämmittelemään viikonloppuaamuisin. Aamukahvit maistuvat erityisen hyvältä tulen rätistessä hiljaa vieressä ja hehkuen kodikasta lämpöä kellarin pikku keittiössä, entisessä leivintuvassa. Yleensä puuhellan tulet tulevat mieleen vasta ensimmäisten pakkasten myötä. Vanhaa leivinuuniakin on monet kerrat lämmitetty. Siitä vasta lämpö hehkuukin, pitkään ja hartaasti.

KELLOA SIIRRETÄÄN taaksepäin, kesää kohti. Aamut muuttuvat hetkeksi valoisammiksi ja illat pimeämmiksi. Pian sekin valoinen aamun tunti jo sulautuu loppusyksyn hämärään.

Siirrymme talviaikaan. Haen toppatakit vintiltä ja otan kutimet ja villalangat esille. Pulahdan avantoon Falkinkosken saunalla välttääkseni flunssat ja rentoutuakseni. Nyt saa talvi tulla, olen valmis.

Eräs neiti harjoittelee jo talvihorrosta.
Eräs neiti harjoittelee jo talvihorrosta.
Teetä ja sympatiaa?
Sadekelin saippua, ystävien kanssa kesällä valmistettu kahvista, lipeästä, kookoshiutaleista ja oliiviöljystä. Virkistävä vaikutus taattu!
Tuiki, tuiki tähtönen!
Silmissä vilisee tähtiä…
Metsään on tullut jo syys…

Kuvat: Tiltu Nurminen

Jos tarvitset arkkitehtisuunnittelijaa tai neuvoja vanhan talosi korjaukseen, katso myös:

Muita vanhojen talojen korjaajia löytyy vaikkapa facebookin ryhmästä ”Pelastetaan vanhojen talojen omistajat”!

 

 

Yksi vastaus artikkeliin “Siirrytään talviaikaan”

  1. Inka Tuomarila

    Ihana tunnelmakuvaus, joka saa jo odottamaan talvea!


Kommentoi