Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Kesän jälkikatsaus: Juurrutuksen kasvimaan top 5

Lämpimän syyskuun tullessa loppuunsa on kasvimaa päässyt rehottamaan melko pahasti. Tähän aikaan vuodesta tuntuu aina, ettei jaksa välittää enää kitkemisestä ja hoitamisesta, kausihan on melkein ohi. Mutta kannattiko kasvimaan pito? No kannattihan se, saatiin tuoreita herkkuja omaan pöytään pitkin kesää ja alkusyksyä. Ruokaa, jotka ei ole kuljetettu kuin kuistin portailta sisään, ja jonka kasvattamiseen ei olla tarvittu lisäenergiaa, keinolannoitteita tai myrkkyjä. Juurrutuksen kasvimaa pärjää omalla kompostilla.

Nyt on kuitenkin hyvä aika katsastaa, mitkä olivat tämän kesän tuottoisimmat ja kannattavimmat kasvatettavat, kun kaikki on vielä tuoreessa muistissa.

IMGP4083

Maissi – Maissi oli tämän vuoden uusi kokeiluni. Ja hyvin kannatti. Lyhyt taimikasvatus sisällä, ulosistutus harjupenkkiin kesäkuussa ja… pikkuhiljaa maissintaimet alkoivat kasvattaa pituutta. Sitten kävimme heinäkuussa reissussa ja viikon aikana maissit olivat humahtaneet vajaan metrin mitastaan kaksinkertaisiksi. Olin epäileväinen, josko maissit ehtisivät kypsyä kylmän alkukesän jälkeen, mutta elokuun lopulla saatiin jokaisesta kasvista 1-2 tähkää herkullisinta maissia mitä olen ikinä maistanut. Lisäarvoa maissi saa mielestäni näyttävästä ulkonäöstään.

IMGP4343

Potattomaatti – Tämä suomalainen maatiaistomaatti yllätti positiivisesti viime vuonna. Viime vuonna tosin ilmat olivat kutakuinkin täydelliset tomaatinkasvatukseen, jopa avomaalla, enkä uskaltanut olla tänä vuonna liian toiveikas. Kasvatus hoitui jälleen taimikasvatuksella kylmässä lavassa noin juhannukseen ja sen jälkeen avomaalla lämpimän seinän vieressä. Potattomaatti ei pettänyt taaskaan. Vaikka ne kasvoivat avomaalla, ehti jokainen taimi kantaa todella runsaita tertullisia punaiseksi kypsynyttä tomaattia.

IMGP2785

Mansikka – Jokainen pitää mansikasta. Mitä olisi kesä ilman tuoreita mansikoita? Ostin viime vuonna tarjouksesta tusinan verran mansikantaimia ja sijoitin eri kohtiin harjupenkkiä. Tänä kesänä mansikkaa on jo piisannut. Mansikka ei tarvitse paljoakaan hoitoa mutta tarjoaa kuitenkin haastetta. Se on ilmeisesti niin herkullinen että sitä pitää suojella joka suunnasta. Mansikka maistuu niin rastaille kuin madoille, tuhatjalkaisille ja etanoillekin. Suojelin mansikat ylhäältä harsolla ja alta raparperinlehdillä ja vaikka osa meni pilalle, saimme koko perheelle useamman kerran tuoreet mansikkajälkiruoat.

Kesäkurpitsa – Kesäkurpitsa on tunnettu suurtuottaja ja on ollut maineensa veroinen. Tämä on ehkä paras kasvi jos mielii saada määrällisesti paljon syötävää vähällä vaivalla. Minä kylvin kesäkurpitsat suoraan maahan. Satoa alkoi saada elokuussa. Esikasvatus olisi ehkä kannattanut niin kurpitsat olisivat alkaneet tuottaa aiemmin. Kasvatin kaksi taimea. Olisin voinut kasvattaa kolmannenkin.

IMGP4095

Lehtikaali – Kuten olen aiemmin todennut, lehtikaali on aivan älyttömän terveellistä syötävää. Se sisältää valtavat määrät mm. foolihappoa, C-, A- ja K-vitamiineja sekä karotenoideja. Lehtikaali löytyy kutakuinkin kaikista superruokien listoista, mikä on tehnyt siitä haluttua tavaraa. Öljyssä freesattuna se on todella herkullinen ja toimii loistavasti mm. wokeissa, pastoissa ja jopa pyttipannussa.

Asia on kuitenkin näköjään niin, että lehtikaali on myös helppo kasvatettava, ilmeisesti helpompi kuin mikään muu kaali (joiden kanssa olen yleensä traagisesti epäonnistunut). Lehtikaalinkin kanssa joutuu toki tekemään toukanputsausta jokusen kerran kesän mittaan, mutta homma ei ole millään tapaa epätoivoista. Lehtikaalista alkoi saada satoa jo keskikesällä ja se jatkaa tuottamista aina talveen saakka.

Pienellä omakotipihan kasvimaalla ei tietenkään voi saada aikaiseksi juuri minkäänlaista omavaraisuutta. Mutta kaikensorttisia herkullisia makupaloja on riittänyt kesäkuun alusta saakka. Nyt parhaaseen satoaikaan olemme joka perjantai monen viikon ajan syöneet kesäkurpitsa-lehtikaalipastaa, jossa vain pasta ja öljy on ostettu kaupasta.

IMGP4075

IMGP4129

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi