Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Ekologisen elämän keskus Aurajoen rannalla

Auranjoen varrelta löytyy monia mielenkiintoisia paikkoja, jopa kokonaisia säilyneitä vanhoja kylämiljöitä aivan kaupungin liepeiltä. Monille varmasti tuttu on Halisten kylä. Sen naapurissa sijaitseva Koroisten tila ei ehkä yhtä monelle.

IMGP4290

Koroista ylläpitää Elävän kulttuurin Koroinen RY ja tilalla järjestetään erilaisia vaihtoehtoishenkisiä tapahtumia, mm. kesäiset Koroisten kyläjuhlat ja kuluneena viikonloppuna syksyiset Ekokestit. Viime vuosina on tullut käyskenneltyä Koroisten erilaisissa tapahtumissa, ei vähiten siksi että siitä on muodostunut jonkinmoinen permakulttuurin keskus Turussa, jossa kehitetään ja kokeillaan kestäviä ja ekologisia ruoantuotanto- ja viljelymenetelmiä, sekä LUMO-keskus, jossa ylläpidetään luonnonmateriaaliosaamista rakentamisessa.

Koroisiin kuuluva luovan kokeellisuuden henki tulee vastaan jo lähiympäristössä, mistä löytyy mm. puuveistospuistoa, jousiammuntarataa ja pyöräkirppistä. Tilan asuinrakennukset muodostavat perinteisen pihapiirin vanhoine pihapuineen. Päärakennuksen tuvassa toimii kahvila ja salissa järjestetään mm. luentotilaisuuksia.

IMGP4292

IMGP4305

Aurajoen rantatörmältä, ihanteellisista olosuhteista, löytyvät rehevät ja kukoistavat viljelmät. Olin pari vuotta sitten permakulttuuriopettaja David Stokesin pitämällä esittelykierroksella, mutta siitä ollaan kehitytty pitkälle. Silloin puhuttiin kumppanuuskasvi-istutuksista, kasvikilloista, kierrätyskasvihuoneista ym. Toivottavasti tulee pian tilaisuus saada syventävä tietopaketti meneillään olevista viljelykokeiluista – Koroisilla käynti on aina virikkeellinen ja intoa antava elämys!

Lue lisää Koroisten tilasta: http://koroinen.org/elavan-kulttuurin-koroinen-ry/

IMGP4327

IMGP4325

IMGP4329
Luomupuodin valikoimista löytyy mm. papuja, linssejä, teetä, jauhoja ja maatiaissiemeniä.

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi