Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Aika kerätä siemenet talteen

IMGP4161

Kun kasvukausi alkaa lähestyä loppuaan, on aika katsastaa mikä menestyi ja mikä ei. Onnistuneista tapauksista kerään ja säilön siemenet ensi vuotta varten. On monia syitä kerätä siemenet talteen omasta pihasta. Yksi on riippumattomuus ulkopuolisista siementuottajista. Toinen on geneettinen monimuotoisuus. Lisäksi voi olla, että hyväksi toteamaasi lajiketta ei ensi vuonna olekaan saatavilla.

Jos vuosi vuodelta viljelee samaa kasvia, ottaen aina parheiden pärjänneiden yksilöiden siemenet talteen, voi tapahtua pientä jalostumista, jonka lopputuloksena on juuri oman pihan olosuhteisiin sopeutunut kasvikanta. Näin maatiaiskannat syntyvät, pitkän paikallisen viljelyn seurauksena.

Usein kerään siemenkodat kokonaisina, ja laitan ne sisälle kuivumaan. Monien kasvien kodat ja hedelmät ovat itsessään koristeellisia, joskus hienompia kuin kukat. Jotkut kelpaavat jopa ruukkuun koristeeksi.

IMGP4157

 

IMGP4140

Jos omassa pihassasi kasvaa vanhoja, olosuhteisiin sopeutuneita maatiaislajikkeita, niin koriste- kuin hyötykasvejakin, voivat muutkin arvostaa niiden siemeniä. Siemeniä voi lähettää esimerkiksi Maatiainen Ry:lle, ja liittää mukaan kuvaus lajikkeesta sekä sen kasvupaikasta ja iästä. Voi olla, että kanta on arvokas tai erityisen elinvoimainen, jolloin sitä kannattaa levittää.

Maatiainen luonnollisesti myös levittää heille lähetettyjä siemeniä ja sieltä voi tilata monien mielenkiintoisten kotimaisten maatiaiskantojen siemeniä. Jotkut kannoista ovat niin harvinaisia, että niitä tilatessaan pitää sitoutua lähettämään siemeniä takaisin, kun kasvi alkaa niitä tuottaa.

Vielä parempi vaihtoehto on kerätä lähiseudulta siemeniä, tai vaikka tarjota ja vaihtaa naapureiden kesken. Näin alueella menestyviä kasvikantoja saadaan levitettyä ja samalla pihoistamme tulee biologisesti monimuotoisempia. Kaupasta ostettujen kasvien ja siementen soveltuvuudesta kun ei aina tiedä.

Itse keräilen siemeniä lähes kaikkialta missä liikun. Ne mitkä menestyvät, menestyvät, ne mitkä eivät menesty, saavat kadota. Näin moniin kasveihin liittyy mielenkiintoisia tarinoita. Eräästä saaristokylästä löytämäni koiruoho on menestynyt pihassa erinomaisesti ja alkanut levitä. Samaten Kemiön pappilan liepeillä kasvanut ruskolilja. Kesäiseltä Ruotsin matkalta tarttui mukaan mm. belliksiä Vadstenan luostarin pihalta sekä salkoruusun siemeniä Skånen Kåsebergasta. Saa nähdä, menestyvätkö.

IMGP4124

 

IMGP4144

 

IMGP4170

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi