Vanhan Talon Tarinoita

BLOGIT | Vanhan Talon Tarinoita

Appilan pappilan apupapin papupata

Appilan pappilan apupapin papupata pankolla porisee ja kiehuu… tällaisena on lastenloru jäänyt minun korvaani pienenä tyttönä. Mistä lie saanut alkunsa tuokin sanonta? Nykyään Nousiaisten vanhassa pappilassa kiehuvat padat kuulemma silloin tällöin kokkikerhossa. Samoin rakennus on käytössä mm. alakoululaisten iltapäiväkerhona, jossa on tilaa askarrella ja vaikka leipoa pullaa isossa keittiössä.

Joskus pitää hieman pysähtyä oikein katsomaan, että mitä omasta lähiympäristöstä löytyykään. Koiran kanssa pappilan ja kirkon –lenkkiä on tehty lukuisia kertoja.

Lammaskoira sai ensikosketuksensa lampaisiin kirkon vieressä Hirvijoen rantapenkereillä laiduntavia maisemanhoitolampaita ihmetellessään. Aluksi se säikähti kovaa määkimistä mutta tuli jo pian tutuksi hauskannäköisten karvapallojen kanssa.

Nousiaisten Henrikin kirkko on lähes 800 vuotta seissyt paikoillaan joen viereisellä kukkulalla. Sitä eivät ole tuulet ja tuiskut liikauttaneet, vaikka ympäriltä kaatuivatkin isot vanhat kuuset pari vuotta sitten Tapaninpäivän myrskyssä.

Samoihin aikoihin Turun tuomiokirkon kanssa rakennettu kivirakennus on Manner-Suomen vanhin pystyssä säilynyt kirkko. Sitä ennen paikalla oli puinen kirkko, joka oli rakennettu Piispa Henrikin muistoksi.

Kirkon paanukatto sai uuden tervauksen muutama vuosi sitten. Mustaa tervaa valui katolta rännejä pitkin alas ja tuoksu oli mieleenpainuva. Hautausmaa on äärettömän kaunis pimeinä iltoina, jolloin moni on tuonut lyhdyt haudoille.

Kirkon ympäristöstä on pidetty hyvää huolta. Myös uudisrakennus on upotettu rinteeseen taidokkaan huomaamattomasti, niin ettei se muokkaa liikaa monisatavuotista perinnemaisemaa.

Kirkkoreitin varrelta löytyvät milloin omenat, kukkivat sireenit, pihlajanmarjat ja punaherukat. Satakielikin tuntui viihtyvän jokivarressa ainakin viime kesänä.

Kuului sitten kirkkoon tai ei, nämä vanhat rakennukset ovat kiehtovia, koska ne edustavat kotimaista rakennusperinnettä ja kertovat historiasta, joka muuten olisi jo unohtunut tai haihtunut pois.

Saarnastuolin puiset värikkäät koristeet.
Vuonna 1640 lahjoituksena saadun saarnastuolin koristelua.
Piispa Henrikin elämää kuvataan 1400-luvun sargofagin messinkikannessa.
Nousiaisissa oli Suomen ensimmäinen piispanistuin ennen kuin se siirrettiin Turun Koroisiin.
Samalla paikalla on sijainnut puukirkko jo 1100-luvulla.
Kirkko ja pappila ympäröivine viljelysmaineen kuuluvat Museoviraston määrittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.
Vanha pappilarakennus on vuodelta 1890.
Vanhassa pappilassa on kymmenen lämmintä huonetta.
Vanhan pappilan komea pääsisäänkäynti.
Pappilan pihapiiriin kuuluva vanha aitta.
”Käpykoristeet” aitan portailla.
Pappilan vanha sauna.
Punaiset viinimarjat kypsyvät saunan kupeessa.
Saunan ikkunat kaipaisivat hieman kittiä.
Pihlajanmarjojen oranssinväristä hehkua pappilanpolun varressa.
Elokuun hellepäivien poutapilviä.

 

Kuvat: Tiltu Nurminen

Lisää kuvia Arkkitehtitoimisto Creative Turku –facebooksivuilla!

Lue myös Artisokka-arkkitehtuuriblogin kirjoitus Fortuna-kortteli onnenpotkun tarpeessa!

2 vastausta artikkeliin “Appilan pappilan apupapin papupata”

  1. Teija

    Se oli kylläkin Appilan pappilan apupapin papupata.


  2. Tiltu Nurminen

    Totta! taidan korjata tuon!:-)


Kommentoi